vineri, 20 aprilie 2012

Saratele (cu osanza)

    Am profitat de faptul ca ai mei parinti au petrecut sarbatorile de Pasti cu noi si am rugat-o pe mama sa imi explice cum se fac sărățelele cu osânză ( osânză primita in dar), respectiv din acelasi aluat cum se fac cornulete cu rahat sau foile se cremsnit.
E simplu, mai simplu decat imi aduceam eu aminte!
Am fotografiat pas cu pas, am memorat si de ziua mea fac un cremsnit demential.Am zis!


Din cantitatea de mai jos am facut 8 tavi de saratele (tavi mari de cuptor electric) si 2 tavi de cornulete cu rahat (dar desper ele va povestesc in alta zi).


Aveti nevoie de:

  • 1 kg faina alba
  • 500 gr osânză de porc (curatata si tocata cu masina de tocat carne)
  • 1 ou
  • 2-3 linguri otet
  • 1 lingurita de sare
  • 400 ml apa calduta
  • 2 linguri untura de porc
  • pentru uns : 2 galbenusuri ou
  • branza telemea 
Se prepara astfel:
  • puneti faina, oul, otetul, sarea si cele 2 linguri de untura intr-un vas incapator
  • amestecati cu mana ingredientele apoi adaugati apa calduta si framantati bine aluatul pana devine elastic

  • urmeaza partea usor violenta (care pe mine ma impresiona cand eram mica) insa e foarte buna pentru fragezirea aluatului si pentru eliminarea stresului si furiei  : LOVITI aluatul de masa de lucru (curatata inainte)  de aproximativ 50 de ori (asa zice mama :D )
  • dupa ce ati zapacit aluatul il intideti cu un sucitor si cu mana intindeti osanza pe toata suprafata aluatului (sa fie cat de cat uniform) 

  • dupa ce ati intins trebuie impaturit aluatul cu grija astfel: pornind dinspre voi impartiti aluatul in trei (vizual) si aduceti prima parte a dreptunghiului spre (a2a bucata) centru(poza 1), apoi a3a bucata peste prima (vezi imag.2) apoi dreptunghiul lung format se imparte in 4 si se pliaza iarasi bucata 1 peste 2 (poza 3 )iar 4 peste 3( poza 4) iar la final4 peste 2 (poza 5 - nu le am cu explicatiile dar o sa va prindeti voi din poze :D ) rotind apoi aluatul astfel incat sa avem pliurile spre noi


  • se repeta aceasta operatiune inca de 2 ori - doar partea cu impaturitul (presararti cu faina daca incepe grasimea sa se lipeasca de sucitor) si apoi puneti aluatul intr-un vas incapator acoperit cu un prosop de bucatarie umed (impiedica uscarea aluatului) si il dati la frigider pentru 1-2 ore (sau peste noapte in cazul nostru)
  • dupa ce a stat la frigider taiati aluatul in 4 bucati si incepeti sa intindeti prima bucata (restul ramanand acoperite cu prosopul umed la frigider)
  • intindeti aluatul foaie potrivita (nici subtire nici prea groasa) si cu un cutit cu rola sau cu un cutit normal taiati aluatul (dupa bunul plac)
  • ungeti apoi cu galbenus de ou ( din belsug) si mai presarati putina sare si radeti peste saratele telemea (sau cascaval)

  • puneti aluatul apoi in tava acoperita cu hartie de copt si dati la cuptor (preincalzit la 200 grade) timp de 15-20 minute (pana prind saratelele o culoare frumoasa )

  • cand sunt coapte scoateti tava din cuptor si cu o paleta scoateti saratele si le puneti intr-un vas (acoperit cu hartie de copt)
  • procedati astfel ori cu toata cantitatea de aluat ori ca mine, adica 8 tavi de saratele si 2 de cornulete cu rahat (reteta in urmatorul post)
Pont: Aluatul astfel pregatit se poate pastra in frigider pana la o saptamana avand grija mereu sa fie prosopul de bucatarie ud pentru a nu se usca aluatul.



Au fost delicioase!
Sa aveti pofta!

19 comentarii:

  1. Multumim...luam si noi cateva:D

    pupici, o zi buna Alina

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fetelor luati cu incredere ca sunt delicioase si mai am destule! ;) :*
      Zi buna sa aveti si voi!

      Ștergere
  2. Ohhh,asta da gust original de foietaj cu osanza proaspata!!!
    Saratele de astea imi facea bunicuta mea cand eram micuta...ce bune erau,rontaiam pe ele cat durau Sarbatorile,de Craciun sau de Paste.Cu cat stateau mai mult,cu atat erau mai bune:-)))
    Alina,fa foile de cremes,fa ce doresti,da' te rog mult fa-ti si macar o tava de haiose cu magiun.Garantat nu o sa le uiti gustul in graba.Sunt de vis!!!
    Te pup!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Angi draga, reteta asta e mostenita de la mama tatalui meu.E veche si e atat de buna!Am crescut cu ea si eu am mancat cremsnit doar cu foi facute de mama ( nu cumparate, nu cofetarie)...Copilaria mea e plina de asemenea arome, de prajituri savuroase, simple si retete din caiete care abia se mai pot descifra! :)
      Haioase cu magiun?Ce sunt acelea?
      :*

      Ștergere
    2. Te cred pe cuvant!
      Haiosele sunt ceva asemanator cu cornuletele tale cu rahat,doar ca se impatura in doua si sunt umplute cu magiun de prune...de ala grozav facut la caldare:-)))
      Uite, aici are Lia o reteta de haiose BETON!!!

      http://www.bucatareselevesele.ro/2010/12/prajitura-cu-osanza-hajose-hajos-teszta.html

      Am si io una,dar nu se compara cu ale ei..fata asta are mana de aur la aluaturi:-)

      Puszici!

      Ștergere
    3. Am inteles!Arata interesant insa de unde gasesc eu magiun bun de prune? :(
      Reteta ei e mult mai complicata decat a mamei.... :D
      Te pup si iti multumesc pentru idee! :)

      Ștergere
  3. chiar cautam o reteta simpla de saratele cu osanza!!multumesc

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te rog sa o incerci!Daca urmezi cu atentie toti pasii e imposibil sa nu iti iasa (asa zice mama mereu ) ;)!

      Ștergere
  4. Arata deosebit, eu nu am facut niciodata aluaturi cu osanza, dar am impresia ca sunt foarte gustoase si in acelasi timp, foarte greu de preparat

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Craita sa stii ca si mie mi se pareau foarte grele (asta cand eram mica si o vedeam pe mama cum se "lupta" cu aluatul! :))
      Acum am realizat ca de fapt nu e asa creu, ci doar trebuie sa fii atent la reteta si la detalii!
      Te rog sa o incerci daca ai materia prima! ;)

      Ștergere
  5. Răspunsuri
    1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

      Ștergere
  6. Sunt excelente si se patreaza si foarte mult timp ferite de umezeala!
    Mama facea cate 2-3 ture de foi de cremsnit si le tinea pana la 3-4 saptamani (umplea cate doua foi in week-enduri)!

    RăspundeţiȘtergere
  7. Ce dragut - mi-ai reamintit aceasta reteta. Era o vreme cand erau tare la moda saratelele. Papam cu mare pofta cand eram copilasi. Foarte bine arata!

    RăspundeţiȘtergere
  8. Delicioase saratele!
    O duminica frumoasa!

    RăspundeţiȘtergere
  9. buna reteta! as avea insa cateva nelamuriri: spui ca repetam operatiunea inca de doua ori- dar mai ungem foaia cu untura? si cum trebuie sa arata aluatul cand il punem la frigider- sul sau foaie? mersi mult!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna!
      Aperatiunea cu impaturitul se repeta caci folosim untura doar la prima (din trei) repetare.
      Asa cum ramane impaturit ultima oara se pune aluatul la frigider. :)
      Daca mai ai nelamuriri sa imi scrii... ;)

      Ștergere
  10. mersi mult! am facut saratelele dupa reteta asta! superbune!

    RăspundeţiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ophelia ma bucur ca ti-au iesit si ti-au placut! :*
      Te mai astept in vizita!

      Ștergere